Grand Central Terminal

Verdens mest kendte station?

Grand Central Terminal
Grand Central passeres af 80 mill. passagerer om året

Grand Central Terminal – eller Grand Central Station, som mange fejlagtigt kalder den – er verdens bedst kendte togstation, vil jeg tro. Måske i skarp konkurrence med King’s Cross og dens Platform 9 3/4…

En undersøgelse fra 2011 placerede Grand Central som verdens 6. mest besøgte turistattraktion med 21.6 millioner besøgende om året!

Der er også nok at se på. Det er en majestætisk bygning både udefra, men så sandelig også indvendig. Den nuværende sandstensbygning stod færdig 1913, men inden da har der faktisk været to andre bygninger, så der har været togstation på dette sted siden 1871.

Øverst på facaden ud mod 42nd Street er en skulptur med et ur i midten. Dette kunstværk er af den franske skulptør Jules-Alexis Coutan og er 15 m langt – urskiven alene er 4 m i diameter, forestiller Merkur flankeret af Herkules og Minerva og var ved sin afsløring i 1914 den største skulpturerede gruppe i verden.

Det spejlvendte Grand Central loft

I den store ankomsthal er der gjort en hel del ud af udsmykningen. Blandt andet er der malet en afbildning af stjernehimlen med stjernetegn på den store loftsflade. Men der er gået et eller andet galt, for det er ikke stjernebilleder som de ser ud fra jorden!
Åbenbart er der gået et eller andet galt, da man aftalte hvordan det skulle gøres, for billedet er blevet spejlvendt…

Hvis man kigger rigtigt godt efter, kan man se en lille plet i stjernetegnet Fiskene. På det sted har der været lavet et hul i loftet, da man skulle rejse en raket(!) op i fuld højde. Raketten gik ikke op gennem hullet, men i stedet gik wiren fra den kran der skulle lave løftet herigennem. I stedet for at male det over da man havde fyldt hullet ud igen efter endt montering, lod man pletten være som et symbol på, hvor mange forskellige ting, der kan ske på Grand Central.

Østersbar og hemmeligheder i kælderen

The_Oyster_Bar_Grand_Central_Terminal_New_York_City

” Sshh, det er en hemmelighed.” I så fald skal man ikke sige det i hviskegalleriet i underetagen, hvor loftets konstruktion har den forunderlige effekt, at hvis man hvisker noget ind mod væggen i det en hjørne – så høres det lige så tydeligt i det modsatte hjørne. Hviskegalleriet har gennem tiden været talerør for mange frierier – og sikkert mange andre hemmeligheder.

Men man kan også bare gå ind i den særdeles udmærkede østersbar. Her servere de mange forskelige slags østers – ja, de ER forskellige – og med mange slags tilbehør. Er du østers-jomfru, så spørg endelig om hjælp, de vil hellere end gerne hjælpe med til at give dig en god introduktion til østersspisningens forunderlige verden.

Grand Central on location

Grand Central har været brugt som baggrund i mange film, og det er jo ikke så underligt. Det er et meget centralt trafikknudepunkt og er med den flotte arkitektur en fantastisk kulisse.

Desuden har der faktisk i en lang periode været et tv-studie på Grand Central.

Se for eksempel film som:

  • North by Northwest (Menneskejagt), Alfred Hitchcock gyser fra 1959
  • Midnight Run med Robert de Niro fra 1988
  • Fisher King med Jeff Bridges og Robin Williams fra 1991
  • og mange flere

Similar Posts